Diario del Derecho. Edición de 29/04/2024
  • Diario del Derecho en formato RSS
  • ISSN 2254-1438
  • EDICIÓN DE 30/04/2010
 
 

Tripartito y CiU aprueban en el Parlament la resolución para solicitar la renovación del Tribunal Constitucional

30/04/2010
Compartir: 

A continuación trascribimos la Resolución aprobada por el Parlamento de Cataluña para solicitar la renovación del Tribunal Constitucional.

Los cuatro puntos fundamentales de dicha resolución son los siguientes:

1.º. Estatuto constitucional. El Parlamento reitera su convicción de que el Estatuto ha alcanzado la máxima legitimación posible, precisamente por haber sido refrendado por la ciudadanía a la que debe servir, e insta a todas las instituciones del Estado a respetarlo, cumplirlo, hacerlo cumplir y desplegar en lo que les corresponda sus previsiones. Y también manifiesta, una vez más, la convicción sobre su plena constitucionalidad.

2.º. Renovación del tribunal. El Parlamento se dirige a los presidentes del Congreso y del Senado para que trasladen a los grupos parlamentarios de las dos cámaras la urgente e inexcusable necesidad de proceder, respectivamente, a la designación del magistrado que le corresponda al Congreso después de la vacante producida por la defunción de uno de los miembros del alto tribunal elegido por esta cámara, y a desbloquear el procedimiento de designación de los cuatro magistrados del TC, de conformidad con el artículo 159,1 de la Constitución española y 17.1 de la Ley Orgánica 2/1979, de 3 de octubre, del Tribunal Constitucional, que se encuentra pendiente desde hace más de dos años en el Senado.

3.º. Incompetencia del tribunal. El Parlamento constata que después de cinco intentos fallidos de dictar sentencia, el Tribunal Constitucional no está en condiciones de ejercer las tareas que constitucionalmente tiene asignadas. El Parlamento promoverá todas las acciones a su alcance para lograr que el Constitucional se declare incompetente.

4.º. Cambio en la Ley del Constitucional. El Parlamento, sin perjuicio de otras iniciativas en ese sentido que se puedan producir en otras cámaras, pide a los grupos parlamentarios catalanes en el Senado que impulsen en un plazo máximo de 30 días una propuesta de reforma de la Ley Orgánica del Tribunal Constitucional que, entre otras cuestiones, impida la prolongación forzosa del mandato de los magistrados que integran el alto tribunal en los casos de bloqueo de los correspondientes procesos de renovación de sus miembros.

Reproducimos el texto íntegro en Catalán de dicha Resolución:

A LA MESA DEL PARLAMENT

Els grups parlamentaris sotasignats, d’acord amb el que preveu l’article 145 del Reglament de la Cambra, presenten la següent proposta de resolució al Ple del Parlament i demanen la seva tramitació urgent per tal que pugui ser votada en el proper Ple ordinari del Parlament de Catalunya:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’Estatut d’Autonomia de Catalunya, aprovat primer com a projecte de llei pel Parlament català, negociat després per una Delegació del Parlament amb les Comissions Constitucionals del Congrés dels Diputats i del Senat, aprovat per majoria absoluta per les Corts Generals i referendat pel poble de Catalunya, és una llei vigent des del 9 d'agost de 2006 i ha estat objecte de desplegament al llarg de més de tres anys, malgrat els recursos contra ell presentats davant del Tribunal Constitucional.

El Parlament de Catalunya vol, un cop més, defensar la plena constitucionalitat de l’Estatut, tot reiterant l’exigència que sigui respectat i plenament desenvolupat per part de totes les institucions. És obligat d'assenyalar que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya ha assolit la màxima legitimitat popular possible precisament per haver estat referendat per la ciutadania a la que ha de servir. Totes les institucions de l’Estat han de tenir especialment present aquesta especial dimensió de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Després de tres anys i mig de debat entre els membres del Tribunal Constitucional sobre els recursos presentats pel Partit Popular, el Defensor del Pueblo i cinc Comunitats Autònomes contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, sense possibilitat d’arribar a un acord per dictar sentència, l’Alt Tribunal ha evidenciat la seva incapacitat pràctica per abordar una decisió tan transcendent com aquesta.

A més, durant aquest temps, s’han produït diverses disfuncions importants en la composició del Tribunal Constitucional. Un dels seus magistrats va ser recusat després d’una alteració en la interpretació feta pel mateix Tribunal fins aleshores dels supòsits que permeten apartar un dels seus membres del coneixement d’una causa.

Es va produir una nova vacant, per defunció d’un dels seus membres, entre els quatre magistrats que són nomenats pel Congrés dels Diputats i, finalment, el desembre de 2007 va finir el mandat dels quatre magistrats designats pel Senat, sense que hores d’ara, el procediment iniciat per a la seva renovació per part de la Cambra Alta hagi prosperat, malgrat els Parlaments de les Comunitats Autònomes van exercir ja fa molt de temps el seu dret de proposar candidats.

Aquestes disfuncions afecten, doncs, a la meitat dels membres que integren el Tribunal Constitucional. En aquesta situació, totes les Institucions de l'Estat haurien de prendre les decisions que corresponguin per superar aquesta anòmala situació i el propi Tribunal Constitucional hauria de reflexionar sobre si està en condicions de treballar amb la normalitat i la serenor que la seva funció reclama, tot evitant el desgast i descrèdit de la institució.

Per aquests motius, els grups parlamentaris sotasignats presenten la següent:

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

1. El Parlament de Catalunya reitera la seva convicció que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya ha assolit la màxima legitimació possible precisament per haver estat referendat per la ciutadania a la que ha de servir, i insta totes les institucions de l'Estat a respectar-lo, complir-lo, fer-lo complir i desplegar en el que els correspongui les seves previsions. I també manifesta, un cop més, la convicció sobre la seva plena constitucionalitat.

2. El Parlament de Catalunya s'adreça als Presidents del Congrés dels Diputats i del Senat per tal que traslladin als grups parlamentaris d'ambdues Cambres la urgent i inexcusable necessitat de procedir, respectivament, a la designació del magistrat que li correspon fer al Congrés dels Diputats després de la vacant produïda per la defunció d’un dels membres del Tribunal Constitucional elegit per aquesta Cambra legislativa, i a desbloquejar el procediment de designació dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional, de conformitat amb l’article 159.1 de la Constitució espanyola i 17.1 de la Llei orgànica 2/1979, de 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional, que es troba pendent des de fa més de dos anys en el Senat.

3. El Parlament de Catalunya constata que després de cinc intents fallits de dictar sentència, el Tribunal Constitucional no està en condicions d’exercir les tasques que constitucionalment té assignades. En aquest sentit, el Parlament promourà totes les accions al seu abast a fi d’aconseguir que el Tribunal Constitucional es declari incompetent.

4. El Parlament de Catalunya, sense perjudici d’altres iniciatives en el mateix sentit que es puguin produir en altres Cambres, demana als grups parlamentaris catalans al Senat que impulsin en un termini màxim de 30 dies una proposta de reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que, entre d’altres qüestions, impedeixi la prolongació forçosa del mandat dels magistrats que integren el Tribunal Constitucional en els casos de bloqueig dels corresponents processos de renovació dels seus membres.

Palau del Parlament, 26 d’abril de 2010.

Comentarios

Escribir un comentario

Para poder opinar es necesario el registro. Si ya es usuario registrado, escriba su nombre de usuario y contraseña:

 

Si desea registrase en www.iustel.com y poder escribir un comentario, puede hacerlo a través el siguiente enlace: Registrarme en www.iustel.com.

  • Iustel no es responsable de los comentarios escritos por los usuarios.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Revista El Cronista:

Revista El Cronista del Estado Social y Democrático de Derecho

Lo más leído:

Secciones:

Boletines Oficiales:

 

© PORTALDERECHO 2001-2024

Icono de conformidad con el Nivel Doble-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI: abre una nueva ventana